Jak na úvodní stránku v bullet journalu

Úvodní stránka měsíce je základní stavební kámen bullet journalu. Pojďte zjistit, jak ji snadno vytvořit!

Jak na úvodní stránku v bullet journalu

 

Pokud jste také propadli kouzlu plánování ve stylu bullet journal, jistě jste narazili na měsíční úvodní stránky, v angličtině často označované jako cover page. Pro bullet journal je tento prvek velmi typický a v kreativní verzi bujo plánování si získal své stálé místo. Jestliže si nejste jistí, jak tuto úvodní bullet journal stránku vytvořit, zkusím vám v tomto článku napovědět. Pojďte se se mnou pustit do tvoření!

 

Co je úvodní stránka v bullet journalu neboli cover page

Měsíční úvodní stránku tvoříme do bullet journalu před začátkem každého měsíce a řadíme za ni kalendář, týdenní přehledy a případně další oblíbené stránky, jako jsou trackery nebo seznamy úkolů. Jde vlastně o takový rozdělovač mezi jednotlivými měsíci ve vašem diáři. U bullet journalu je typické, že si úvodní stránky, neboli cover page, tvoříme sami, zatímco v předtištěných diářích již bývají hotové nebo zcela chybí.

Skvělé je na nich nejen to, že rozdělí jednotlivé měsíce a přehledně uspořádají poznámky, ale také možnost kreativního tvoření a trénování kreslení či malování. Každý, kdo tvoří kreativní bullet journal, časem najde svůj jedinečný styl, který jej bude provázet celým rokem, a dodá poznámkám krásné, osobní a nezaměnitelné kouzlo.

 

Úvodní stránka v bullet journalu

 

Jak úvodní stránku vytvořit? Je to snazší, než si myslíte

Nejprve promyslete, zda budete stránky vytvářet postupně, tedy vždy se začátkem nového měsíce, anebo je vytvoříte všechny najednou při zakládání diáře. Poté už stačí vybrat oblíbené motivy nebo si úvodní stránky přizpůsobit aktuálnímu ročnímu období. Ať už zvolíte tematické kresby v závislosti na daném měsíci nebo na tom, co máte rádi, tvořit můžete nepřeberným množstvím způsobů: Stránku můžete nakreslit či namalovat, můžete využít techniky scrapbookingu nebo stránku ozdobit samolepkami. Záleží jen na tom, jak velkou máte zrovna chuť tvořit.

Poté, co cover page na daný měsíc vytvoříte, můžete začít rovnou plánovat, anebo se pustit do přípravy dalších měsíčních stránek, které zpravidla zahrnují kalendář, to do listy a další kreativní či seberozvojové stránky.

 

Inspirace na úvodní bullet journal stránky

Inspiraci na úvodní stránky měsíce najdete například na Pinterestu nebo Instagramu, kde můžete sledovat nespočet zahraničních, ale také českých tvůrců. Pro praktické ukázky a návody pak doporučuji zejména YouTube, jelikož tam krok za krokem uvidíte, jak postupovat při vytváření přesně toho motivu, který si vyhlédnete.

Inspirovat se můžete také na Instagramu i YouTube Míša v šálku, kde najdete nepřeberné množství návodů a tipů na tvorbu bullet journalu - vše v češtině. :) Za tu spoustu let, co se bullet journalu věnuju, jsem vytvořila desítky úvodních stránek. Pro ty mé je typickým rukopisem akvarel a květinové věnečky, ze kterých vytvářím naše samolepky. Pokud není kreslení vaší silnou stránkou nebo na něj nemáte čas, můžete si samolepkový věneček do svého diáře jednoduše nalepit.

Úvodní stránku může tvořit

  • Kresba na dané téma, například oblíbený film či seriál
  • Koláž z fotografií nebo samolepek
  • Ozdobený kalendář nebo to do list
  • Akvarelový věneček z květin
  • Nadpis měsíce, například krasopisem
  • Oblíbený citát, text zrovna poslouchané písně nebo rozečtené knihy

 

Bullet journal cover page věneček

 

Poslední drobností, na kterou při tvoření úvodních stránek myslete, je radost. Radost z kreslení a z odpočinku, který vám bullet journal může přinést. Nezapomeňte si tedy svou kreativní chvilku užít a klidně se svým výsledkem pochlubte pod #ukaždiář kde sdružujeme diářovou inspiraci všech českých i slovenských plánovacích maniaků. Přesně takových, jako jste i vy! :)

Krásné plánování vám přeje
Míša v šálku

Zpět do obchodu